Aztán felkerekedtünk (én, alkalomhoz illően munkásruhába) és elmentünk a tájházhoz, ahol már kirakodtak az "árusok" (helyiek, akiknek van egy kis felesleges zöldség, gyümölcs akármi) a bográcsok körül már aprították az aprítani valót, hogy dél felé ebéd is legyen, az aktív Szelencések (Szelence egyesület: helyi civilekből összeállt aktív csoportosulás :), naná, hogy mi is benne vagyunk nyakig)és a nyugdíjas klub tagjai csak hordták a helyi finomságokat, amit mindenki megkóstolhatott (feltéve, hogy időben jött és még volt).
Engem meg várt a korongom egy nagy tömb előkészített agyaggal. Másfél órát ígértem, hát 4 óra után úgy tudtam abba hagyni a korongozást, hogy egyszerűen otthagytam csapot-papot és leléptem, mivel muszáj volt hazajönni, férjemnek ment a kemencéje meg kellett nézni.
Az időjárás kegyes volt hozzánk szépen sütött a nap. A tészta egy óra alatt a duplájára kelt és neki is kezdhettünk a sütésnek, Péter közben előkészítette a fa szenet, mire oda jutottunk, hogy mehet a parázs fölé már gyönyörűen izzott. Ahogy ez már lenni szokott a munka hevében eszembe se jutott megkóstolni a kész kalácsot, aztán meg olyan pillanatokon belül elfogyott, hogy nem is volt rá alkalmam. Mindenki szerint nagyon jól sikerült!
A tavalyi kürtős kalács sütés a sötét éjszakába nyúlt, így ebből okulva, 4 fával sütöttünk egyszerre és akit csak lehetett befogtunk sütésre. Így fél hatkor sült meg az utolsó és mindenki sajnálkozására befejeztük arra a napra a kalács sütést.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése