2010. december 13., hétfő

Wadorf, szorzócsillag

Ármin fiunk az első osztályt a helyi iskolába végezte. A nyár folyamán barátainknak segítettünk a Győri Forrás Waldorf iskolában. Az ő lányuk idén kezdte az első osztályt és a termet minden évben, minden osztály egy bizonyos szín árnyalataira festik ki a szülők segítségével. Ebbe a munkába kapcsolódtunk be és ekkor merült fel a kérdés, hogy Ármin miért nem oda jár, mikor a beállítottságunk szerint jónak tartjuk az ott folyó munkát. Az iskola nagyon nyitott és segítőkész, de nekik is szükségük van a szülők segítségére, tőlünk azt kérték, hogy a művészeti és kézműves programokat támogassuk a munkánkkal. Barátaink felajánlották, hogy a napi bejárást segítik megoldani.
   Így került Ármin 20. gyerekként a második osztályba. A másodikban tanulják a szorzást a gyerekek és ennek segítésére készül a szorzó csillag amit minden szülő a saját gyerekének készít el. Mi annyit vállaltunk, hogy előkészítjük a faanyagot és bemutatjuk az elkészítés folyamatát. Ez következik most.

„Vannak gyümölcsfa rönkjeink egy megfelelő méretűt kiválasztottam és elvittem az asztaloshoz, hogy vágja fel nekem 2 cm-es szeletekre. A felvágás után derült ki, hogy a fa belsejében nagyon sok járat van némelyik lakóval. A hőkezelés hatására a bent lakók kiköltöztek és éveken keresztül nem is megy be más a helyére.
A lapokra egy sablon segítségével elkészítettem a furatokat
és a lyukakba fa csapok lettek ragasztva,
utána a fúrásból származó faforgács és rozsliszt keverék ragasztóba be lett keverve és kijavítottuk a nagyobb lyukakat, repedéseket.
Kb. 24 órás száradás után
egy újabb simító réteget kapott a felület.
Ebben a formában kapják meg a szülők és itt az út mutatás, a további munkálatokra."

  A már kijavított felületet először durvább, majd finomabb csiszolópapírral átcsiszoljuk.

A kiálló facsapok külső részébe egy vájatot készítünk amibe használat közben a zsineg befekszik.

Ezután kap a felület egy alapozást, ez lehet mélyalapozó, vagy higított lakk, vagy egy diszperziós festék.
Péter ezután pasztell krétával tett rá szineket,
majd szórólakkal lelakkozta a kréta szinezést, ha valaki ezt a technikát választja akár hajlakkal is lelakkozhatja, csak legyen rajta valamiféle fixálás, a végén ez is kell, hogy kapjon egy védő lakk réteget erre az aqualakk a legalkalmasabb (csak sárgás színű szórólakk volt itthon, ezért lakkozás után eltüntek a kékek :) zöld lett belőllük)
Eltérő színnel, jelen esetben fehérrel kerültek fel a számok a szorzócsillagra.
Nekem Péter készített egy fehér alapozású fát. Erre mesekönyvből választottunk egy mintát, amit megfelelő méretben rárajzoltam.

Rajzolás után elkezdtem betenni a világosabb szineket.

Késöbb a gyerekeknek is kedve támadt a festéshez.
Ők a karácsonyfára gipszdíszeket pingálnak. Mint egy szinezőt kifestettem a képet, Péter még egy kicsit belenyúlt, megmozgatva a színeket.

A végén felkerültek a számok és kapott egy védőlakkozást.

Aki úgy gondolja dekopázsolással is díszítheti, ehhez fontos a gondos felragasztás és a végén dupla lakkozás.
Jó munkát mindenkinek! Akinek kérdése van jelezze és próbálunk segíteni :).

2 megjegyzés:

  1. Nagyon jó lett, de ahogy elnézem, van vele munka rendesen! A használatáról írnál valamit? Nagyon kíváncsi vagyok, hogy hogyan kell használni. Köszi!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Vali! A nullára kötnek egy hosszú fonalat, ahogy elkezdik mondani a szorzótáblát úgy tekerik rá a kiálló fapöckökre (egyszer egy az egy...)a hármas szorzónál szép csillag alakú lesz a fonal, innen a neve. Igazából ez csak egy segédeszköz, könnyebb megjegyezni úgy, hogy vizuálisan is nyomon követik, jobban megértik a menetét. Aztán eljutnak egy olyan szintre, hogy már megy szorzócsillag nélkül is.

      Törlés