2011. március 7., hétfő

Dinó lelet Tényőn, avagy közösségi játék a Sokoró fesztiválra

Sokoró fesztivál a kistérségben rotációs elven megrendezésre kerülő esemény sorozat. 2008-ban Tényő adta a helyszínt és a lelkes szervező csapatot aminek mi is tagjai voltunk. Az esemény előtt fél évvel elkezdődött a szervezés, sokféle ötlet felmerült, a cél az volt, hogy amit lehet azt saját munkával, minimális anyagi ráfordítással oldjuk meg.
Egyik barátunk mesélte az ötletbörzén, hogy látott valahol egy olyan játékot ahol homokból lehetett előásni "régészeti leletet". Ez alapján nekünk is meglódult  a fantáziánk és bevállaltuk, hogy készítünk egy mini "régészeti lelőhelyet".
Ehhez barátaink felajánlottak egy asztalt amire mi rádolgoztunk egy keretet.
Kerestünk egy megfelelő dinoszaurusz csontváz rajzot, amit felnagyítottunk a kellő méretre.
 Átjelöltük egy döngölt enyhén nedves homokfelületre, amiből célszerszámokkal (pl.: kávéskanál) készítettünk egy negatív formát. Erre a mintára felvittünk egy néhány mm vastag modellgipsz réteget, ezután gipszből és üvegszálas hálóból plusz erősítést kapott a felület, ami így már kiemelhetővé vállt a homok formából.
Ezt az üvegszál erősítésű gipszlemezt belehelyeztük a kerettel ellátott asztalba, a széleket kiegészítettük, kapott egy felületi impregnálást és egy enyhe színezést.
A helyszínen rákerült néhány vödör homok, készítettünk mellé ecseteket és kezdődhetett a játék. Meglepetésünkre nem csak gyerekek a felnőttek is élvezettel söprögették a "dínócsontvázról " a homokot míg az teljes valójában elő nem tűnt.




Egyébként Magyarországon a valóságban is találtak dinoszaurusz csontokat az Iharkuti bauxitbánya külszíni fejtése során, itt található róla egy kis leírás.

2 megjegyzés:

  1. Kedves Ismeretlen Művész!
    Szeretnénk egy hasonló dinoszaurusz témájú játszóházat csinálni a nyáron a gyerekeknek. Nagyon megörültem a fantasztikus ötletnek, de az elkészítésétől megrémültem. Kérdezném, hogy van-e arra lehetőség, hogy megvegyük tőletek ezt a homok-ásatás asztalt?
    Lelkes alkotást kívánva minden projektedhez: Lenke

    VálaszTörlés
  2. Kedves Lenke! Csak most vettük észre a kérésedet! Ha még aktuális a dolog kérlek írj rám a s.samueszter@gmail.com címre, vagy a +36709422367-s telefonszámon elérsz!Köszi!

    VálaszTörlés