2013. január 28., hétfő

Gabonapehely

Ha pár hónapja meghallottam volna ezt a szót akkor biztos az agyoncukrozott csokigolyó, fahéjas lapocska és társai ugranak be, de nálunk is eljött az a pillanat (igazából nem is pillanat, mert ez egy folyamat volt ami még most is tart) szóval eljött az ideje, hogy száműzzük az ételek soraiból ezeket a vacakokat. Hogy mit eszünk helyette? Hát gabonapelyhet, ami tényleg gabonából van pelyhesítve, magyarról-magyarra úgy tudnám fordítani, hogy annyira össze van préselve a teljes gabonaszem, hogy már számunkra is elrágható, persze az egész gabonaszem is elrágható ha van időnk, kedvünk és elég fogunk hozzá :).
A mi általunk fogyasztott gabonapelyheket egy dunsztos üvegbe szoktam tenni, rakok bele búzapelyhet, árpapelyhet, zabpelyhet, lenmagot (egy kicsit megdarálva), napraforgó magot, diót...mikor mit és összerázom. Ezt mi általában natúr házi készítésű joghurttal esszük, a gyerekek néha kérnek hozzá egy kis kanál mézet is.
A nagyok többnyire visznek magukkal egy-egy adagot a suliba is, külön-külön dobozkába teszem a joghurtot és a gabonát, hogy ők akkor keverhessék össze frissen amikor enni szeretnék. Én szeretem itthon egy kicsit állni hagyni mielőtt eszem, de ez részlet kérdés. Aki szereti tehet hozzá friss gyümölcsöt is, összenyomott banánnal elég fura kinézete tud lenni :), de reszelt almával is kitűnő! Nyáron persze jöhetnek hozzá a mindenféle színben pompázó bogyós gyümölcsök...ezekre már nagyon vágyom, ebben biztos közrejátszik, hogy nálunk újra esik a hó!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése