2011. július 26., kedd

Almatorta avagy mi legyen a nyári almából?


Adott volt egy tál nyári alma meg az, hogy megyünk Péter unokáját megköszönteni a második szülinapja alkalmából. Nyáron gyakran készítek pitetortát, mivel egyszerű a tésztája, hamar elkészíthető és a rengeteg gyümölcs érik folyamatosan a kertünkben.


A tésztához kell 150 g finomliszt, 70 g vaj (ami nálam többnyire margarin), és 30g cukor. A vaj legyen puha, ha gyorsan kéne akkor megmikrózom, beleteszem a cukrot, aztán a lisztet és gyorsan összegyúrom.


A pitetortához a formát kikenem, belisztezem. A tésztát megpróbálom kerekre nyújtani (általában nem sikerül) úgy kalkulálva, hogy a tortának pereme is legyen. A kinyújtott tésztával kibélelem a formát. Amit tegnap sütöttem tortát arra került egy réteg baracklekvár (jó sűrű), darált dió (megmaradt a szombati kürtős kalács sütésből) és a vékonyra szeletelt alma, amit legyező alakba rakosgattam rá. Sütés után megkentem még baracklekvárral (a tetejére jó lett volna  hígabb lekvár, de olyanom nem volt :)).


Aki szereti a linzertésztás-gyümölcsös dolgokat annak ízleni fog.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése